Graancirkelarchief

Uitleg kaart
In heel zijn leven heeft Robbert een enorme hoeveelheid graancirkels waargenomen. Het is de bedoeling dat op deze pagina in de toekomst alle formaties gearchiveerd zullen worden om meer inzicht te krijgen in deze waarnemingen. Onderstaand vindt u nu het complete overzicht vanaf 2007.

U kunt de waarnemingen zowel via de kaart bekijken als het alfabetisch overzicht wat hieronder vermeld staat. Daarnaast bestaat ook de optie om via het onderstaande menu een selectie per jaar te kiezen.
Formatie '08
Waargenomen op: 29 juni 2008

De eerste echte graancirkel van Nederland voor dit jaar, ontstond in de nacht van 28 op 29 juni te Standdaarbuiten. Er waren al eerder graancirkels gemeld dit jaar, maar die bleken allen een hoax te zijn. De eigenaar van dit perceel was niet erg geamuseerd met wat hij noemt "gewasvernieling". Hij heeft inmiddels, volgens eigen zeggen, de politie gewaarschuwd en hij wil absoluut NIEMAND op zijn perceel zien.


De melding komt van Robbert van den Broeke, die zaterdagavond belde met de mededeling dat hij al een voorgevoel had van wat te gebeuren stond en dat ie de desbetreffende formatie al op papier had staan voordat deze er ter plekke lag.


Het betreft een grote cirkel met daar om heen 4 kleinere cirkels. De kleinere cirkels hebben een doorsnee van 2,20m, 2,30m, 2,40m en 2,60m. De laatste lag zo'n 3 meter van de grote cirkel, de andere zo'n 30 cm. De grote cirkel leek niet helemaal egaal rond en mat 14 meter op z'n langste en 13 meter op z'n kortste doorsnee. Vanuit het centrum liep een vak naar de buitenkant (zodoende een driehoek vormend) waar het gewas allemaal één richting op lag, verder lag het gewas mooi rond met de richting tegen de klok in. Er waren 2 Leylijnen (ieder zo'n 3 meter breed) te bemerken waarvan één richting de kerk van een naburig dorp liep. Ondanks dat de graancirkel zowat onder hoogspanningskabels lag was er een extreme vorm van rust voelbaar. Ook was er duidelijk een roterende energie te voelen met een tegengestelde stromingsrichting t.o.v. hoe het graan lag. Voetsporen in de cirkel zijn niet waargenomen en het gewas had ook duidelijk gebogen groeiknopen.

Zelfs het verhaal van de boer kon me niet uit m'n ontspannen gevoel brengen. Hij was er van overtuigd dat er iemand met een zware rol te werk was gegaan, maar uit mijn onderzoek is gebleken dat dit onmogelijk is, want de ondergrond was mooi intact en waar ik m'n voeten had geplaatst was de grond sterk verkruimeld. Dit had zeker ook het geval moeten zijn als iemand met een zware rol er over heen was gegaan. Helaas bleef de boer bij z'n standpunt en hij wil er niets meer van weten, punt uit!!!

(verslag en foto’s; Peter Vanlaerhoeven, DCCA)