Graancirkel Archief

Vorige Blz

"Spelregels" bezoek graancirkel-formatie

Graag willen wij bij u een aantal regels onder de aandacht brengen als u een formatie gaat bezoeken. Dit om eventuele irritaties bij de eigenaren van de betreffende velden te voorkomen.
  • Allereerst dienen we met respect voor het gewas en het land, het veld te betreden.
  • Voorkom enige schade aan het gewas en land.
  • Laat a.u.b. geen afval, peuken en andere zaken achter. Daar ligt niet alleen de boterham van de boer, maar wellicht ook de boterham die later bij u op uw bord verschijnt.
  • Loop in de spuitsporen en in de formatie. Maak geen nieuwe sporen.
  • Houd de formatie in tact, de mensen na u willen ook een gave formatie bekijken.
  • Soms plaatst de boer een bus voor een vrijwillige bijdrage, wilt u dit dan a.u.b. NIET vergeten!!

1e Formatie '10

26
juni
2010

De eerste Nederlandse graancirkel formatie van 2010 ontstond in de nacht van vrijdag op zaterdag 25 en 26 juni (±01:00 uur). Ontdekt en voorvoeld door Robbert. De formatie lag aan de Lamsweg in Etten-Leur. Dit is een doodlopende zijstraat aan de Zevenbergseweg. Robbert had al eerder het idee dat op dit veld iets zou verschijnen en nu is het dan zover. De formatie telt 11 ringen en 11 cirkels. De totale lengte van de formatie is ongeveer 70 meter (zie diagram tekening).
 

Bij alle ringen en cirkels lag het gewas (wintertarwe) linksom. De ringen en cirkels varieerden van ongeveer 1 meter tot zo'n 6 meter doorsnee. Deels waren ze gaaf rond, deels ook eirond. Het bijzondere van deze formatie was dat het precies tussen 2 spuitsporen in lag. Dit kun je op de foto’s duidelijk zien.
 

De eigenaar van het veld heeft toegezegd wel mee te willen werken aan het graankorrelonderzoek, wat wederom uitgevoerd zal worden door Sjaak Damen.
 

Deze formatie werd tevens opengesteld voor het publiek. Naar horen zeggen heeft de boer hier in totaal ruim € 400,- mee verdiend. Dat is vele male meer als het tarwe zelf kon opbrengen.